Jóanes Nielsen: Brahmadellerne. Forside

Brahmadellerne – en nordatlantisk krønike

Roman af Jóanes Nielsen

“I al sin umanerlighed er det en umådelig charmerende og i grunden uimodståelig bog, der uanstrengt formår at spænde fra Kingos »Far verden, far vel« til Dusty Springfield “ Erik Skyum-Nielsen i Information. Læs anmeldelsen her..

“… fængslende og vildtvoksende (…) Der er en vældig, oceanisk fortællekraft i Jóanes Nielsens færøske krønike ‘Brahmadellerne'” – Anders Juhl Rasmussen i Kristeligt Dagblad. Læs anmeldelsen her.

“Færøsk krønike med slagkraft.” – Anette Jensen i Flensborg Avis. Læs anmeldelsen her.

4stjerner_JP  “Skrøner, historiske facts og ren fiktion er blandet godt og grundigt i den muntert skælmske roman ‘Brahmadellerne'” – Henriette Bacher Lind i Jyllands-Posten. Læs anmeldelsen her.

3hjerter  “Jóanes Nielsen er en kulturfæring, der ikke tror på nationens særlige mission, men kender den godt nok til at sætte sig ned, når de andre rejser sig, og vide, hvilke gravstene man skal lade sit vand på for at få de andres pis i kog.” – Thomas Bredsdorff i Politiken. Læs anmeldelsen her..

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Sámal á Kák, som havde siddet på en kalktønde og røget, tog pludselig ordet. Han mente at det var for galt, at nu hvor folk havde kæmpet fredag, lørdag, ja, de havde brudt helligdagsfreden i søndags, og var fortsat mandag og tirsdag og onsdag, og havde slidt røven ud af bukserne, at så fik de at vide at de kunne få ekstrabetalingen i forbandede varer. Det kunne man ikke byde folk.
“Men det er måske den nye arbejderpolitik du og fogeden og hende Løbners peberkusse vil indføre,” sagde han. “I er nogen fine nogen. Langfredagsmorgen for 1800 år siden gennembankede romerne Jesus, han fik både blå øjne og spark i nosserne, og netop den dag tilbyder du os varer, som musene har ligget og kneppet i hele vinteren. Står der virkelig idiot malet i panden på Tórshavns arbejdsmænd?”

Brahmadellerne følger de to færøske slægter Brahmadellerne og Tvibur over 250 år. Begge slægter kendetegnes ved, at deres ståsted både er kristent og trækker tråde fra både hedenskab, overtro og andre verdensreligioner. Det sker ikke uden sværdslag. Med dette udgangspunkt følger vi deres indbyrdes konflikter og afhængighed i samspil med resten af de nordatlantiske lande.

Brahmadellerne er historien om arbejdere og arbejdsgivere, kristne og overtro, vold og kærlighed, mænd og kvinder, Danmark og Færøerne og ikke mindst længslen efter at gøre sig fri af fortid og slægtskab. Brahmadellerne rejser spørgsmålet om det overhovedet er muligt.

krønike: 1) Historisk fremstilling eller fortælling der omhandler et bestemt landområde, en bestemt gruppe personer, et særligt fagområde, en afgrænset periode el.lign. 2) Usand eller opdigtet historie, beslægtet med skrøne. (Den danske ordbog).

Brahmadellerne er begge dele, og man kunne også kalde den en roman. Bogen leger godt og grundigt med fiktion og virkelighed. Den er personlig, men aldrig privat.

 

BOGFAKTA

Brahmadellerne.
Roman af Jóanes Nielsen. Oversat af Povl Skårup.
Forlaget TORGARD, 2012.
348 sider.
14 × 22 cm.
ISBN 978-87-92286-65-9 (trykt)
ISBN 978-87-92286-66-6 (ebog)

Udgivelsesdato: 25. oktober 2012