Da Færøerne ville løsrive sig

Af Sjúrður Skaale

“en særdeles spændende indføring i, hvad der foregik bag de lukkede døre, sidste gang rigsfællesskabet var i alvorlig krise. (…) bogen sætter en tyk streg under, at man skal være godt forberedt, når man sætter sig ned overfor den danske regeringsleder og vil ud af rigsfællesskabet. Og at man skal have sin befolkning med sig.”Altinget.dk

“Spændende og dybt interessante øjenvidneskildringer fra en normal lukket verden. Den er let at læse og indeholder nogle vigtige betragtninger på, hvordan man undgår at komme i samme krisesituation igen.”Materialevurdering, Dansk BiblioteksCenter

En unik insiderberetning fra de hårde og uforsonlige forhandlinger i år 2000 melllem Nyrup-regeringen og Færøernes landsstyre om færøsk løsrivelse fra Danmark.

For 20 år siden var rigsfællesskabet tæt på at blive opløst. Et færøsk politisk flertal havde oprettelsen af en stat som hovedmål, og henved 70% af danskerne ville også have Færøerne ud af riget. Sagen havde højeste prioritet i Nyrup-regeringen, og forhandlingerne mellem Danmark og Færøerne var yderst dramatiske.

Folketingsmedlem Sjúrður Skaale var med i hele forløbet som færøsk embedsmand og bryder her den tavshed, som både den danske regering og Færøernes landsstyre har indhyllet sagen i.

På fem møder forhandlede Nyrup-regeringens topministre og deres højeste embedsmænd om betingelserne for Færøernes udtræden af rigsfællesskabet. Møderne var lange og dramatiske, stemningen var giftig, og retorikken genspejlede den mistillid, der var mellem parterne. Med Skaale som fluen på væggen får vi at vide, hvad der konkret blev sagt på møderne i statsministerens egetræsværelse. Bogen giver desuden et indblik i baggrunden for Færøernes ønske om løsrivelse og de færøske forberedelser til forhandlingerne.

I disse år er strukturen i rigsfællesskabet atter under pres. Stormagternes rivalisering i Arktis medfører, at deres interesse for Grønland og Færøerne øges. Rusland opruster militært, Kina har som erklæret mål at finansiere infrastruktur i Nordatlanten, og USA bevæger sig for første gang ind på det civile område i Grønland og på Færøerne med tilbud om samarbejde på flere områder.

Danske politikere har udtrykt frygt for, at Danmarks rolle bliver undermineret, og i Nordatlanten spørges der, hvorfor Danmark skal bestemme, hvilke løsninger og hvilke samarbejdspartnere Grønland og Færøerne vælger.

Der tales også om løsrivelse. Men hvad betyder det i praksis? Hvad kræver det helt konkret? Og hvordan ville Danmark stille sig, hvis der fra Nordatlanten kom et nyt ønske om løsrivelse.

 

BOGFAKTA

DA FÆRØERNE VILLE LØSRIVE SIG
Oversat og revideret af forfatteren.
Forlaget TORGARD, 2020
Originaltitel: 2000- tá Føroyar skuldu loysa
395 sider, illustreret, indbundet
Format: 15 × 22,5 cm

ISBN 978-87-93521-29-2

Udgivelsesdato: 12. oktober 2020