Trykt bog
Kr. 259,00

Først når …

Roman af Oddfríður Marni Rasmussen

Indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2020

Der er ikke meget poetisk ved en hjernesvulst. De billedrige skildringer i Oddfríður Marni Rasmussens roman om forfatteren Janus, der oplever sin kone Elsas kamp i et sygdomsforløb uden håb, er imidlertid ikke kun rå men indimellem også overraskende lyriske.

Romanen handler om kærlighed, om fortvivlelse, styrke og afmagt og måske mest af alt om at miste kontrol. Svulsten bryder ind i Elsas bevidsthed og parrets tilværelse som en mørk næve og reducerer deres samtaler til få ord og rim.

Det er Rasmussens fine dobbeltgreb, at skildringen af kærligheden og sygdommen væves sammen med Janus’ umiddelbare reaktion og forsøg på at beskrive forløbet og den dødende ved at “søge i det dunkle og skrive på det hvide”, som der står i begyndelsen og slutningen af romanen.

“…siden Aidts “Carls bog” har jeg ikke haft så knugende hjerte og trillende tårer gennem en bog. Fortællingen om forfatteren Janus og hans kone Elsa, der får en aggressiv hjernesvulst er ikke en dans på noget som helst. (…) en damn nådesløs fortælling, ubehagelig og alligevel dragende.”Litteraturdk.com

“En barsk og rørende beskrivelse af et sygdomsforløb og den fortvivlelse, afmagt og sorg, der følger med. Romanen er ikke kun hård læsning, men også fuld af fine lyriske passager.”Dansk BiblioteksCenter

Først når … var vinderromanen i en færøsk romankonkurrence i 2018, og blev tildelt Færøernes Litteraturpris 2019.

BOGFAKTA

Roman af Oddfríður Marni Rasmussen
Oversat af Hugin Eide
Omslag: Sára Mikkelsen
Forlaget Torgard, 2020
Originaludgave: Ikki fyrr enn tá, 2018
Ca. 300 sider
Format: 14 × 21 cm

ISBN (trykt): 978-87-93521-27-8
ISBN (ebog): 978-87-93521-28-6

Udgivelsesdato: 3. juli 2020