Oratormonologer

Prosadigte/kortprosa af Eríkur Örn Norðdahl

“… et fuldstændigt fabulerende, fandenivoldsk og forrygende værk, der handler om alt fra verdens tilstand, tunnelsyn, konkurrenceloven, skatteydere, formering, videnskab, kulhydrater, boobs og babes samlet i en kæmpe kritisk centrifuge, der er ved at slynge sig selv ad hækkenfelt til. Provokerende samfundspoesi, når det er allerbedst. Både tankevækkende og ualmindeligt underholdene. (…) et genialt poetisk opråb om at lytte, reflektere og blive bevidste om verdens forlorne tilstand. Før det er for sent.” – Anne Wehner på Bogblogger.dk

“Med stor musikalitet og sprogligt overskud folder teksten sig ud i en art messende samtidspoesi, der (…) beskæftiger sig med de problemer i forskellig størrelsesorden, der knytter sig til den menneskelige eksistens i et moderne samfund.
    Omskifteligheden i både udsagn og udsigelsesposition gør læsningen til en hæsblæsende oplevelse. (…) Teksten får en motor og en fremdrift ved ustabiliteten, som gør, at man som læser afkræves skarp opmærksomhed og hele tiden på ny tvinges til at engagere sig og reflektere over, hvad meningen er, og til at tage stilling til bogens evigt vekslende stillingtagen.”
– Johanne Thorup Dalgaard i Weekendavisen

“Hæsblæsende og ret velklingende ordkaskader, der løber læseren over ende og glider over i det næste emne, før man har haft en chance for at fordøje det der skete for fem sætninger siden (…) et dystert blik på en ødelagt verden med handlingslammede mennesker, men fremstillet i en rivende ordstrøm der nok kan gribe læseren.” – Birte Strandby på Bogvægten.dk

“Vilde, provokerende, skælmske, skæve og sine steder rablende digte, hvor man som læser kommer i tvivl om dette er satire, ironi eller det rene vanvid. Uberørt efterlades man i hvert fald ikke.
    Der er noget Dan Turéll’sk over alle disse ord og sætninger, der bliver ved og ved, men især læsere der holder af Jens Blendstrup, bør også følge med her.” – Dansk BiblioteksCenter

Oratormonologer handler om verdens tilstand, konkurrencelovene, tunnelsyn, videnskab, skatteydere og sågar kulhydrater og boobs og babes. Monologerne er morsomme, satiriske, bevægende, oprørende og anfægtende; rablende talestrømme fra et sted der måske er fælles, måske kun forfatterens.

Eiríkur Örn Norðdahl blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2014 for romanen Ondskab (da. 2014), der var en undersøgelse af fascismens væsen samt en fortælling om en ung kvinde, der forelsker sig i en nynazist. Med Oratormonologer udvider Eiríkur Örn Norðdahl spektret, men stadig med den provokerende troldsplint, der er blevet hans varemærke.

Indholdsfortegnelsen giver et billede af spændvidden:
Digt om foretagsomhed og produktivitet
Digt om madvaner
Digt om katastrofer
Digt om #EM2016
Digt om synlighed
Digt om ansvar
Digt om min datter
Digt om befolkningstilvækst
Digt om situationen i Gaza
Digt om fattigdom
Digt om kærligheden
Digt om hvordan jeg forestiller mig en bedre verden
Digt om forsigtighed
Digt om litteratur
Digt om kebab
Digt om revolutionens klare krav
Digt om kunsten at stå stille på et galleri
Digt om poesiens retorik
Digt om den menneskelige tilstand
Digt om kodet og dets fertilitet
Digt om terror
Digt om tilgivelse
Digt om prioriteringer

BOGFAKTA

Prosadigte om store og små samfundsspørgsmål af Eiríkur Örn Norðdahl.
Oversat fra islandsk af Nanna Kalkar,
Forlaget TORGARD, 2018
Format: 12 × 18,5 cm

ISBN 978-87-93521-15-5 (trykt)
ISBN 978-87-93521-16-2 (ebog)

Udgivelse: november 2018