Træet

Billedbog af Bárður Oskarsson

Hilbert og Bob er venner. Men Hilbert er lidt mærkelig, og Bob ved ikke rigtig, om han kan tro på alt, hvad Hilbert siger. Hilbert påstår for eksempel, at han kan flyve.

Vinder af Nordisk Råds Børne- og Ungdomslitteraturpris 2018

Juryens begrundelse:

“I en tid hvor alting synes at skulle op i tempo, har vi valgt at belønne en fortælling, som tør tage sin tid. I en virkelighed, hvor vi hele tiden bliver bombarderet med indtryk, har vi valgt et værk, som bruger få ord og enkle billeder til at præsentere en både morsom og dybsindig fortælling. Værket udmærker sig både ved et højt kunstnerisk niveau og ved en stor tillid til læserens evne til at undres og tænke selv. To venners passiar efterlader spørgsmålet om, hvorvidt det går an at stille sig tilfreds med andres erfaringer, eller om man måske er nødt til at risikere noget, for at få stillet sin nysgerrighed over, hvad der er uden for vores horisont. Med små detaljer og nuancer formår Bárður Oskarsson med sin billedbog Træið at skabe en sjældent fornøjelig læseoplevelse for både store og små og får derfor dette års pris.

– – –

Anmeldelser

“«Træið» er en modig bildebok, som med minimalistiske virkemidler åpner opp for de helt store spørsmål. (…) Boken gjør meg både trist og glad. Trist, fordi Bobs nysgjerrighet blir så effektivt stoppet av Hilbert. Glad, fordi Bob faktisk besitter denne grensesprengende nysgjerrigheten. Glad også fordi Oskarsson ikke gir meg noen svar. (…) Jeg er dessuten glad for at mine forventinger blir brutt. Det skal jo liksom skje noe i en barnebok. Her skjer det ikke mye. I hodet mitt, derimot, vil ikke tankene stoppe.” – Anne Cathrine Straume, NRK.

“Oskarsson lufter store spørsmål om livets uro i en enkel form. I hans billedbokunivers befinner vi oss et sted mellom slapstickkomedie à la Tom & Jerry, finstemt understatement-humor og en stille tomhet hvor mye forblir usagt som i et Jon Fosse-stykke. (…) I dialogen mellom en naiv kanin og en hund som er lystløgner, oppstår det noen spenninger som selv svært små barn kan ha stor glede av å avsløre.” – Morten Ofsen Hauen i Aftenposten

“Jeg blir ikke helt ferdig med Treet. Den lille boka avstedkommer en rekke tolkninger og filosofiske spørsmål som sidestiller barnet og den voksne fordi det ikke finnes noen klare svar: Ser verden lik ut for alle? Er det nok å vite bare det vi vet? Hvor stor er verden? Eller hvor liten? Kan vi leve på andres fortellinger?” – Hilde Dybvik på barnebokkritikk.no

BOGFAKTA

Billedbog af Bárður Oskarsson
Oversat af Hugin Eide
Forlaget TORGARD, 2018
40 sider
Format: 21,5 × 22,5 cm

ISBN 978-87-93521-11-7

Udgivelsesdato: 26. november 2018

Køb bogen her.