E-bog
Kr. 60,00

Ukendt land

Et essay om digtning, virkelighed og medier af Flemming Andersen

“Den indfører en skelnen mellem gøgl og alvor og sætter derpå sidstnævnte under analyse og debat. Hvor finder man i dag patos ( »anråbende litteratur«, som det hedder i bogen) i dansk litteratur? Og hvor i medierne gøres der plads til den?” – Henrik Dahl, Weekendavisen

Ukendt land er en lystrejse i den danske lyrik og prosas mindre kendte krinkelkroge, baseret på interviews, læsninger og reportage.

Den danske lyrik og såkaldt snævre litteratur er med få undtagelser dykket ned under offentlighedens radar, takket være forlagskrise, boghandlerkrise og mediepopulisme. Dette står i skarp modsætning til, at lyrik og digte altid har været menneskets foretrukne udtryksmiddel, når der virkelig står noget på spil. Derfor et mange forfatteres bøger et forsøg på at aftvinge verden og sproget hemmeligheder og muligheder for at nå ind til det vigtigste for den enkelte og for os alle.

Ukendt land rummer interviews med forfatterne Katarina Lewkovich, Nicolaj Stochholm, Liselotte Gabriel Pedersen, Karen Marie Edelfeldt, Majse Aymo-Boot, Bo Reinholdt, Lene Henningsen, Ida Marie Hede samt et portræt af nyligt afdøde Asger Stig Møller.

Klip fra bogen:

“Hvad er der blevet af menneskets nedarvede storhed i dansk litteratur? Lidt drillende kan man postulere, at mange af tidens popsange giver et mere sandt billede, tag bare det tidligere boyband Take That, som hele foråret 2011 og sommeren med blev grovspillet med omkvædet “We were holding back the flood”. Det er meget mere i tråd med opfattelsen af mennesket som besidder af stor styrke og oprørskhed, end meget af nutidens danske litteratur. Og det er ikke sådan, at Take That ikke er populære i Danmark, faktisk formåede bandet at samle 100.000 mennesker i København over to dage – og de kom endda fra hele landet.
Er størsteparten af dansk litteratur i dag med til at cementere et dybt reaktionært livssyn, der ikke lader dansk Folkepartis præstefætre noget efter i sin opfattelse af mennesket som bærer af en centnertung arvesynd -sin postulerede humanisme til trods? Eller er det bare mig, der har set mig sur på den? Jeg mangler det storladne, det vilde og oprørske, det prometheuske i dansk samtidslitteratur. Hvis litteraturen kun bekræfter elendighederne uafvendelighed, så stik mig klassikerne – eller en billig popsang. Vi har ikke brug for mere postuleret virkelighed, vi har brug for det anderledes, det befriende.”

BOGFAKTA

UKENDT LAND
Et essay om digtning, virkelighed og medier af Flemming Andersen
Forlaget TORGARD, 2012
145 sider
Format: 11,5 × 18 cm

ISBN 978-87-92286-63-5 (trykt)
ISBN 978-87-92286-64-2 (ebog)

Udgivelsesdato: 28. maj 2012